Darko Stojkov: Second Journey PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Per Formo   
søndag 06. juni 2010 19:24

Darko Stojkov bor nå i Beograd men han kommer opprinnelig fra den mindre serbiske byen Kikinda - hvor tyskerne i 1942 tok omkring 40 menn til fange og sendte dem til Norge. De fleste kom til Narvik, deretter måtte de jobbe som slaver på den såkalte "Blodveien".

Darko Stojkov avsluttet sin kunstutdanning ved Kunstakademiet i Beograd så sent som i 2007, men han har deltatt på utstillinger - både med tegning, maleri, foto, video og andre medier - i gallerier i Serbia, Montenegro, Hellas, Slovenia og Ungarn gjennom de siste 6-7 årene. Dette er første gang han presenterer sin kunst i Norge.

Darkos prosjekt for Falstad Kunst 2010 er en video med tittelen "Second Journey".

I april 2010 reiste Darko Stojkov samme rute som de serbiske fangene fulgte da de ble sendt fra Beograd til Norge av tyskerne i 1942. Noen kom til Falstad, andre havnet i Narvik. Denne reisen har han dokumentert på video. Mens han reiste leste han erindringene til to overlevende fra den første reisen: Petar Krasulja og Slavko Vukic. All tekst vi kan lese i videoen er hentet fra deres erindringer fra reisen i 1942.

Det er interessant å legge merke til at, til tross for at de var fanger som var blitt tatt fra deres familier og hjem på en brutal måte og sendt ut på en reise med umenneskelig slavearbeid og døden som mål for de fleste, så var de i stand til å sette pris på de merkelige og vakre tingene de kunne se på de stedene de passerte på reisen. Slavko Vukic skrev: "Vi hadde ikke sett noe lignende før, så vi kikket nysgjerrige, og glemte våre sorger og våre mørke forutanelser."

I videoen "Second Journey" kan vi altså se hvordan noen av disse stedene ser ut i dag, 68 år etter den første reisen, og vi kan lese kommentarer og minner fra to som foretok samme reise i 1942.

Dette skaper et svært komplekst og emosjonelt uttrykk. Spesielt når man tenker på skjebnen til de aller fleste av disse fangene. Videoen er svært langsom, enkel og vakker - men også melankolsk og full av sorg. "Second Journey" er en refleksjon over avstanden, ikke mellom Beograd og Falstad, men mellom oss og dem og da og nå - 1942 og 2010. Videoen handler også om et forsøk på å få kontakt med historien, og kanskje også om hvor vanskelig dette er.

"Second Journey" er noe så sjeldent som et seriøst og emosjonelt erindringsarbeid - et verdig minnesmerke i form av en samtidskunstnerisk video.

LAST_UPDATED2