Anna Baumgart: Fresh Cherries PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Per Formo   
søndag 06. juni 2010 19:24

Anna Baumgart bor i Warzawa og hun arbeider hovedsakelig med video, film, performance og skulptur. I de siste 15 år har hun hatt utstillinger i mange land i hele Europa, men dette er første gang hun viser sitt arbeid i Norge.

Til Falstad Kunst 2010 har hun laget en film med tittelen "Fresh Cherries". Uttrykket er hentet fra en tekstlinje i en sang i filmen: "Happiness must be plucked like fresh cherries". Filmen kan kanskje sies å være en blanding mellom dramatisert dokumentar og improvisert psykodrama.

Utgangspunkt for filmen er den polske universitetsstudenten Joanna Ostrowska og hennes forskning på historien om prostitusjon i de tyske konsentrasjonsleirene i Polen og om hvordan dette tema har blitt behandlet - eller ikke behandlet i det hele tatt - i historieskrivingen. På slutten av filmen får vi se et kort intervju med Joanna.

I den første delen av filmen er vi vitner til en terapeutisk situasjon, et slags improvisert psykodrama. Vi får også se rekonstruksjoner av autentiske intervjuer med to kvinner som ble ofre for seksuelt misbruk under krigen: en polsk kvinne som ble voldtatt av russiske soldater og en tysk kvinne som ble tvunget til å prostituere seg i Auschwitz. Filmens fotograf - som selv planlegger en film om prostitusjonen i Auschwitz - blir også trukket inn i handlingen, som en representant for de (vi) som betrakter det hele.

Denne filmen er definitivt ikke en TV-dokumentar som gir oss "nyttig informasjon". Og den er heller ikke en dramatisk spillefilm om Andre Verdenskrig.

"Fresh Cherries" synes å være et svært forsiktig, utprøvende, respektfullt og tankefullt forsøk på å nærme seg noen traumatiske erfaringer som har blitt klassifisert av samfunnet som "tabu" - og på å identisere seg med faktiske personer som ble krigsofre men som har blitt nektet anerkjennelse på grunn av dette tabuet. Og slik har de blitt ofre igjen.

Filmen er et forsøk på å kaste lys over en del av krigshistorien som har vært skjult. Filmen berører også uttrykksfriheten gjennom å ta opp hvor kontroversielt det er å snakke om disse tingene. Studenten Joanna har møtt mye motstand og mange stengte dører i løpet av sin forskning.

Seksuelt misbruk i krig: tvungen prostitusjon, voldtekt som krigsstrategi, kvinnekroppen som slagmark. Dette foregår også idag i konfliktsitusjoner i ulike deler av verden. Og det er svært vanskelig å snakke om dette fordi det fortsatt er så mye skam, tabu og smerte knyttet til det.

Anna Baumgart sier at filmen handler om "tabuisering, stigmatisering og hierarkisering av ofrene for Andre Verdenskrig, og hvordan dette påvirker de yngre generasjonenes oppfatninger av krigen."

Joanna Ostrowska skriver: "I Polen er temaet 'bordeller i konsentrasjoneleirene' tabu også idag. Polske kvinner, tidligere fanger og tidligere prostituerte forblir tause fordi vår kultur ekskluderer dem fra offerdiskursen og ofte til og med ser på dem som kollaboratører. Dette fenomenet har generelt sett blitt 'glemt' og fjernet fra diskursen etter Holocaust."

LAST_UPDATED2